تاریخ: پنجشنبه 23 مهر 1394 - 22:28 عنوان: چیزهایی که غیرساوجیها باید در مورد ساوجیها بدانند
مدیريت كل سایت
عضو شده در: 19 شهریور 1384 پست: 1201 محل سکونت: ساوه
امتياز: 28580
سلام.
برخی رفتارها هست که اگر شما یک غیرساوجی باشید و در جمعهای ساوجی و به خصوص محلهای قدیمی ساوه با آن مواجه شوید، ممکن است دچار سوء تفاهمهایی شوید و مشکلاتی برایتان پیش بیاد، اما اگر بدانید که آن رفتارها در ذات ساوجیها است، خوب، با آن کنار میآیید.
در این تاپیک سعی میکنم به عنوان کسی که در ناف این ساوه به دنیا آمده و بزرگ شده (یعنی واقعاً اگر این ساوه یک ناف داشته باشد، من دقیقاً در ناف آن به دنیا آمدهام و بزرگ شدهام!) برخی ویژگیها که تقریباً مختص ساوجیها هست را بیان کنم.
تاریخ: پنجشنبه 23 مهر 1394 - 22:32 عنوان: پاسخ به «چیزهایی که غیرساوجیها باید در مورد ساوجیها بدانند»
مدیريت كل سایت
ساوجیها اکثراً سودایی هستند
نمیدانم چقدر با مزاجها آشنایی دارید. اگر ندارید، حتماً این مطلب را مطالعه کنید:
http://yourl.ir/psychology
ساوه به خاطر آب و هوای آن که خشک و سرد است، باعث شده که ساوجیها اکثراً سودایی داشته باشند. البته میدانید که ممکن است انسان طبع ذاتیاش مثلاً صفراوی باشد اما محیط باعث شود کمی طبع او تغییر کند.
طبع محیطی ساوجیها سودایی است.
حالا اگر ویژگیهای طبع سودایی را بدانید، بسیاری از ویژگیهای ساوجیها را خواهید فهمید:
- سوداییها و در نتیجه ساوجیها بسیار بسیار دقیقاند!
یعنی اگر در آرایش شهر و خانه و ... ساوجیها دقت کنید، میبینید تقریباً بسیاری از چیزها سر جای خودش است. مثلاً برخی شهرها میروید، میگویید این پرچمهای محرم چرا اینطور بیسلیقه به در و دیوار خورده؟ چرا اینجا اینقدر بینظم است؟ اما در ساوه کمتر شاهد بینظمی هستید چون آنها اندازه همه چیز را میدانند و در انتخابها و ... بسیار دقیق و ظریفبین هستند.
- سوداییها و در نتیجه ساوجیها بسیار بسیار با دقت و وسواس خرج میکنند.
خیلی از غیرساوجیها اولین ویژگیای که از یک ساوجی به نظرشان میرسد این است که: ساوجیها خسیساند حتی خسیستر از اصفهانیها!
بله، اینطور به نظر میرسد اما نه ساوجیها خسیساند و نه اصفهانیها. اگر پایش بیفتد، هر دو سنگینترین هزینهها را پرداخت میکنند اما خرج الکی، خیر. باید حتماً به این نتیجه برسند که این خرج یک نتیجه مناسب در بر دارد. مثلاً ساوجیها کارهایی مثل پختن بزرگترین کیک و بزرگترین ساندویج و امثالهم را یک نوع جلفبازی میدانند اما شما میبینید در شهرهای دیگر این یک نوع دستودلبازی به حساب میآید... آنها ترجیح میدهند یک هیأت را شام بدهند اما برای دوربین و گینس و غیره کیک و ساندویچ درست نکنند...
و خیلی نمونههای دیگر... مثلاً ممکن است یک لباس را من سالها بپوشم، بعد تازه این لباس به یکی دیگر از اعضای خانواده داده شود، بعد تازه وقتی پوسیده شد، پدر بزرگ من به عنوان لباس انارچینی از آن استفاده کند، بعد تازه دستپاککنی بشود و در آشپزخانه استفاده شود.
جالب است بدانید که:
ساوجیهای قدیم مثل مادربزرگ مادر من که تا چند سال پیش زنده بود، هر چیزی که در خانه تولید نشود را اصطلاحاً «بَرج» میدانستند.
همانطور که در لغتنامه آمده:
http://www.vajehyab.com/dehkhoda/%D8%A8%D8%B1%D8%AC-3
برج به خرجهای غیرضروری منزل میگفتند!
مثلاً خرید پوشک یک نوع برج به حساب میآید.
اصلاً اگر خودشان چیزی که میخواستند را تولید نمیکردند یک نوع «اُف و سرشکستگی» بوده.
این ویژگی ممکن است از نگاه شهرهای دیگر یک نوع خساست به حساب بیاد در حالی که برای خود ساوجیها مایه افتخار هم هست.
- سوداییها و در نتیجه ساوجیها به جزئیات و اطرافشان خیلی دقت میکنند.
شما ممکن است ماهها در یک شهر شمالی زندگی کنید و همسایههای شما اصلاً متوجه نشوند که شما کی آمدید، کی رفتید، چند نفر هستید و ... اما شما اگر پایتان را در یک محله ساوجی بگذارید، تا جزئیترین آمارتان را از شما بیرون میکشند!
به خصوص میدانید که در سنین پیری، سودا بیشتر میشود. بنابراین یک غیرساوجی بیش از همه از پیرمرد و پیرزنهای ساوجی ناله میکند که: به او چه ربطی داشت که از من پرسید «از کیایی؟» (یعنی از کدام خاندان هستی؟)
شما اگر از یک محله ساوجی عبور کنید، میبینید که همهشان با چشمهایشان شما را دنبال میکنند تا بالاخره از آنجا دور شوید! احتمالاً چند نفرشان از شما میپرسند: آقا/خانم از این محلهاید؟ کجا میشینید؟ تازه آمدید؟
اینجا مثل شهرهای دیگر نیست که هیچ کس به کار شما کار نداشته باشد.
در یک محل ساوجی، همه از جیک و پوک همدیگر خبر دارند.
به هر حال، این از ویژگیهای مردم ساوه است که باید حتماً بدانند که شما که هستید و اینجا چه کار میکنید؟
جالب است که یک ساوجی مدرنتر (مثل من!) ممکن است مثلاً به شما نگاه نکند که از این فکرهای منفی مثل فضولی نکنید و ناراحت نشوید، اما بد نیست بدانید که او به صورت زیرکانهای شما را زیر نظر دارد! حالا یا با زیرچشمی یا اینکه بعداً آمارتان را از افرادی که شما را زیر نظر داشتهاند میگیرد!!
- ساوجیها به خاطر طبع سودا، تمایل چندانی به جمع ندارند.
یعنی با هر کسی گرم نمیگیرند. به همین دلیل ممکن است اینطور به نظر برسد که:
ساوجیها خیلی غُد هستند!
نه، این واقعاً به خاطر طبع سودایی آنها و آب و هوای شهرشان است.
یعنی هیچ ساوجیای یک ساوجی دیگر را قبول ندارد و به قول معروف و با عرض معذرت، «یک ساوجی هیچ کس به جز خودش را آدم حساب نمیکند!»
به همین دلیل مثلاً ممکن است خودشان برای خودشان دکتر باشند، خودشان برای خودشان مکانیک عالی باشند و در هر زمینهای هم به عنوان یک مقام عالی اظهار نظر میکنند و متخصصهای آن زمینه را اصلاً جزء آمار به حساب نمیآورند.
- ساوجیها بسیار بسیار متعصب هستند
تغییر اعتقادات یک ساوجی جزء محالات است! تا جایی که یادم هست در کتب آوردهاند که ساوه یکی از آخرین جاهایی در ایران بود که شیعه شد. (بر خلاف آوه که از اولین جاها بود)
در مورد انقلاب هم اصطلاح «شاهدوست» یا مثلاً «شاهسون» را شاید فقط در ساوه بشود پیدا کرد. یعنی به همین راحتیها نمیتوانند از اعتقادات قبلی خود دست بکشند. حالا چه خوب و چه بد...
دلیل این موضوع همین است. یعنی به خاطر طبع خاصی که دارند، بسیار بسیار روی اعتقاداتشان متعصب هستند. اگر به چیزی طی سالها اعتقاد پیدا کرده باشند شما خودتان را بکشید، نمیتوانید نظر آنها را عوض کنید.
از آن طرف هم هست. یعنی حالا که شیعه و انقلابی شدهاند بعید است بشود این اعتقادات را به همین راحتیها از آنها گرفت. (الحمد لله)
به هر حال، صحبت در مورد روحیات ساوجیها بسیار زیاد است که سعی میکنم به مرور آنها را بیان کنم.
دقت کنید که اینها ممکن است در مورد همه ساوجیها صادق نباشد. مثلاً روستاهای ساوه که آب و هوای دیگری داشته باشند ممکن است این روحیات را نداشته باشند.
ضمن اینکه اینها به معنی بد بودن ساوجیها نیست. همانطور که گفتم، آب و هوا و طبع، ویژگیهایی در انسان پدید میآورد که ممکن است برخی خوب و برخی بد باشد. هر شهر دیگری که باشد میشود برایش ویژگیهای خوب و بدی شمرد. مثلاً ممکن است مردم یک شهر به خاطر آب و هوای آن، مثل بید باشند یعنی هر لحظه نظرشان عوض شود! یک روز انقلابیاند، فردا که ماهواره چهار تا چیز ضد انقلاب گفت، ضد انقلاب میشوند، بعد دوباره پسفردا که محرم میشود، مسلمان و انقلابی میشوند، اما ساوجیها روی اعتقادشان ثابتقدم هستند.
به هر حال، اینها فقط بیان ویژگیهاست و نه تخریب یا تعریف
تاریخ: جمعه 24 مهر 1394 - 13:13 عنوان: پاسخ به «چیزهایی که غیرساوجیها باید در مورد ساوجیها بدانند»
مديريت كل انجمنها
عضو شده در: 2 فروردین 1389 پست: 3473 محل سکونت: IRAN
امتياز: 87705
ممکنه کسانیکه این مطلب را خوندن یه جورایی از ساوه ای ها بترسند!!!
و فکر کنند ساوه ای ها عجب موجودات عتیقه ای هستند!
نه نگران نباشید، ساوجی ها انسانهای بدی نیستند، اما مطمئناً روحیات خاصی دارند و بسیاری از خصوصیات مثبتشون را حمید جان نگفتند.
مثلاً:
1- ساوه ای جز افراد شاد و شوخ هستند و این را در زمان دانشگاه و بعدا در محیط کار متوجه شدم. به نوعی شیطون هم هستند!
2- به نسبت بسیاری از شهروندان شهرهای دیگر، بامعرفت تر و با مرام تر هستند و حتی در کارهای ناجور هم دیدم که تا پای جون با رفیقشون هستند!
3- این یکی ربطی به طبع و ... ندارد ، اما نمیدونم چرا اکثراً عشق تهران در سر دارند!
4- ساوه ای ها جز افراد باهوش و حساس! هستند . بارها دوستان غیر ساوه ای من که در دانشگاه و شهرهای دیگر بودند از دوستان ساوجی خود این موارد را نقل می کردند.
5-در دانشگاه و محل کار و ... حتی برای از دست نرفتن منافعشون هم حاضر نیستند زیر یوغ کسی بروند! ... تا برسد به اینکه برای بدست آوردن چیزی ...........( این چیزی بوده که من دیدم و شاید عمومیت نداشته باشد)
6- ساوه ای ها علاقه ای به ورود به سیاست و ... ندارند، شاید بخاطر اینکه سیاست را دردسر میدانند.شاید به همین علت وزیر و صاحب منصب معروف ساوه ای نداریم و چقدر از این بابت ضرر کرده ایم!
7- ساوه ای ها واقعا مغرور و غد هستند، سعی کنید تا قبل از اینکه با اونها رفیق و خودمونی نشدید بهشون چیزی نگید که به غرورشون بربخوره
تاریخ: شنبه 25 مهر 1394 - 13:34 عنوان: پاسخ به «چیزهایی که غیرساوجیها باید در مورد ساوجیها بدانند»
شروع فعالیت
عضو شده در: 2 خرداد 1394 پست: 10
امتياز: 260
سلام
خیلی دقیق و واضح خصوصیت ساوه ای ها رو گفتید.وقتی داشتم مطلب رو می خوندم دونه دونه همسایه هامون آمدن جلو چشمم
مثلا اینکه گفتید ( - سوداییها و در نتیجه ساوجیها بسیار بسیار با دقت و وسواس خرج میکنند.)
یکی از همسایه هامون هست یه چادر سفید داره فک کنم عمر چادره از من بیشتره یعنی از وقتی من بودم این چادره هم بوده .شایدم قبل از من هم بوده.لامصب معلوم نیست جنسش چیه!!!!
یا در مورد اینکه گفتید (سوداییها و در نتیجه ساوجیها به جزئیات و اطرافشان خیلی دقت میکنند.)
همون همسایه مون آمار تمام اتفاقات خوب و بد( عروسی و تصادف و دعوا و .... )که تو ساوه از ته شهر گرفته تا سر شهر میوفته رو داره اصلا باید میرفت برای سازمان های اطلاعاتی کار میکرد. این که من میگم یه چیز کوچیکشه خداییش اطلاعاتی داره شاید سازمان های اطلاعاتی نداشته باشند
یه همسایه دیگه ای داریم به شیوه ای بسیار زیبا اطلاعات جمع میکنه مثلا میخواد از پسر یکی که معتاد بود و چند وقتی ازش خبری نبود اطلاعات بگیره:
سلام .ها خوبی سلامتی بچهات خوبند پسرت خوبه چی میکنه.دیگه چه خبر؟ خوب پسرت خوب شد ازش خبر داری دخترت چی میکنه.آها خوب. خوب باشید ایشالله همیشه سلامتی باشه ایشالله یه کار خوب پیدا کنه. پسرت ترک کرد الان کجاست باشه اشکال نداره داداشت خوبه؟زن نگرفت ؟الان پسرتو کجا خوابوند؟.....
حالا من دقیق یادم نیست . ولی کارش حرف نداره
تاریخ: شنبه 9 آبان 1394 - 13:28 عنوان: پاسخ به «چیزهایی که غیرساوجیها باید در مورد ساوجیها بدانند»
خوب داره پيش ميره
عضو شده در: 22 آذر 1393 پست: 87 محل سکونت: sove
امتياز: 2220
malihe70, جان از حق نگذریم ولی خوب گفتارهای همسایتون رو نوشتی دقیق و بارعایت همه نکات .باریکلا
انصافا با خوندنش یاد فامیلا و هم محلی های قدیممون افتادم...
تاریخ: پنجشنبه 14 آبان 1394 - 02:08 عنوان: پاسخ به «چیزهایی که غیرساوجیها باید در مورد ساوجیها بدانند»
عضو فعال
عضو شده در: 3 بهمن 1390 پست: 529 محل سکونت: ساوه ...
امتياز: 13590
واقعا شما نابغه اید، خیلی خوب ویژگی هاشون رو تشریح کردین! من خودم ساوه ای نیستم اما کلا بزرگ شده ی ساوه ام، هیچی نمیدونستم جز اینکه فکر میکردم ساوه ای ها تندخو و حتی خشن هستن. خیلی چیزا برام روشن شد، اینکه اهل خرج های اضافی و الکی نیستن و دقیق و منظم اند خیلی خوبه، اما تجسس توی زندگی دیگران خیلی خوب نیست یعنی هر چیزی حد و مرزی داره که تجاوز از اون خوب نیست، شاد و شوخ بودنشون رو هم قبول دارم، یکی از دوست های خواهرم ساوه ایه، خیلی باحال و شوخ طبعه، مهم تر از همه لهجه اش خیلی بامزه است، در کل ساوه ای ها انسانهای جالب و دوست داشتنی هستن البته من خیلی با یه ساوه ای اصیل برخورد نداشتم بیشتر گذری بوده، چون برعکس 70 msalas, malihe اصلا دوروبرمون ساوه ای نیست ولی ازشون خوشم میاد، خیلی جالبن
تاریخ: پنجشنبه 3 تیر 1395 - 21:58 عنوان: پاسخ به «چیزهایی که غیرساوجیها باید در مورد ساوجیها بدانند»
مدیريت كل سایت
یکی از مشکلاتی که یک غیرساوجی احتمالاً با ساوجیهای اصیل خواهد داشت، در بحث «هدیه» است!
خیلی سخت است که بتوانید به یک ساوجی هدیه بدهید.
متأسفانه یک رفتار بدی بین ساوجیهای قدیمی رواج دارد که ممکن است باعث شود شما اصلاً از هدیه دادن به آنها پشیمان شوید؛ بعضی از این رفتارها و اعتقادات به این شکل است:
۱- ساوجیها عادت دارند حتماً هدیهای که از کسی میگیرند را جبران کنند.
هر چند این رفتار در یک آیه قرآن هم تأکید شده که وقتی کسی شما را با چیزی گرامی داشت، شما هم به همان اندازه یا بهتر گرامیاش بدارید، اما دلیل جبران یک ساوجی در اکثر مواقع این نیست!
دلیل این جبران این است که دلش میخواهد زیر بار منت کسی نباشد! یعنی یک دید منفی نسبت به هدیه شما دارد که فردا لابد میخواهید منت بگذارید و ... بنابراین سریعاً جبران میکند... حتی اگر یک کاسه ماست برای مایه زدن از شما بگیرد فردا همان یک کاسه ماست را برای شما میآورد!!
یعنی شما نمیتوانید چیزی را به یک ساوجی بدهید که او چیزی را در ازایش به شما ندهد!
و همین اخلاق بد، اخلاق بد بعدی را باعث میشود:
۲- چون یک ساوجی باید حتماً هدیه شما را جبران کند، پس ترجیح میدهد از شما هیچ هدیهای نگیرد که خودش به دردسر نیفتد!
یعنی اوج عذاب یک ساوجی زمانی است که یک نفر به او هدیه میدهد!
به جای اینکه با کمال میل بپذیرد و افکار منفی را کنار بگذارد و فکر نکند که آن شخص انتظار جبران دارد، مدام به این فکر میکند که چطور جبران کند و همین، اعصابش را خرد میکند! پس کمکم شما به این نتیجه میرسید که برای آرامش او هم که شده به او هدیه ندهید!
۳- یک ساوجی از هدیهی کم و بیارزش بیزار است.
یک جمله که بین ساوجیهای بداخلاق قدیمی در هنگام دریافت هدیه میشنوید این است: مگه ما گدا بودهایم!؟
وقتی شما یک چیز کمارزش به او هدیه میدهید، او با بیمیلی آنرا میگیرد و شما که بروید با اعصابی خرد میگوید: خوب، مگه مجبوری هدیه بدی؟ مگه ما گدا بودهایم!؟
اما یک انسان فهمیده، اگر حتی شما ضایعترین چیز را اما با نیت هدیه و تکریم به او بدهید، بر روی چشم میگذارد و بسیار خوشحال میشود و سعی نمیکند سریعاً جبران یا تلافی(!) کند. هر چند که ممکن است اصلاً آن را بعداً دور بیندازد اما با کمال میل و با احترام از شما هدیه را قبول میکند.
(هر چند که هدیه دهنده هم باید با هدایای بیارزش، شأن طرف مقابل را پایین نیاورد اما به هر حال، اگر هدیه گیرنده بداند که او بیشتر از این از دستش برنمیآید باید با کمال میل قبول کند)
به هر حال، اگر میخواهید به یک ساوهای هدیه بدهید، باید خیلی احتیاط کنید! اگر فکر میکنید فرهنگ هدیه گرفتن را ندارد، پیشنهاد میکنم اصلاً هدیه ندهید! باور کنید عزیزتر خواهید بود! اما اگر هدیه دادید، تأکید کنید که نیازی به جبران نیست. خواهش میکنم خودت را به زحمت نینداز.
دقت کنید که اگر بیش از حد به یک ساوهای هدیه بدهید، به مرور از شما فاصله میگیرد! چون همانطور که گفتم دائم فکر میکند که باید جبران کند و احتمالاً توان و حوصله جبران را ندارد و بنابراین مجبور است از شما دور شود تا کمتر به دردسر بیفتد...
البته این رفتاری که گفتم، ممکن است فقط خاص ساوجیها نباشد و افراد مختلف همین روحیات را داشته باشند اما به نظر میرسد بین ساوجیهای قدیمی که نیاز به ترمیم فرهنگی دارند، این موارد بیشتر احساس میشود.
تاریخ: دوشنبه 7 تیر 1395 - 10:36 عنوان: پاسخ به «چیزهایی که غیرساوجیها باید در مورد ساوجیها بدانند»
خوب داره پيش ميره
عضو شده در: 22 آذر 1393 پست: 87 محل سکونت: sove
امتياز: 2220
Hamid, عالی بود
لازم به ذکره که این مورد نه تنها در دادن هدیه، بلکه در دادن مهمانی هم صدق میکنه.
نمونه بارزش هم در این ماه، که معمولا مهمونی ها زیاد هست میشه دید، محاله برن جایی برای افطار، چند روز دیگه ش جبران نکنند پس مراقب باشید و به راحتی دعوت یک ساوجی رو قبول نکنید (شوخی)
به عنوان یک ساوه ای، این اخلاقشون رو دوست ندارم
mahdiss, نظر لطفته عزیزدل، ساوجی ها هم از شما خوششون میاد
شما نمی توانید در این بخش موضوع جدید پست کنید شما نمی توانید در این بخش به موضوعها پاسخ دهید شما نمی توانید موضوع های خودتان را در این بخش ویرایش کنید شما نمی توانید موضوع های خودتان را در این بخش حذف کنید شما نمی توانید در این بخش رای دهید شما نمیتوانید به نوشته های خود فایلی پیوست نمایید شما نمیتوانید فایلهای پیوست این انجمن را دریافت نمایید